Brassed Off

Brassed Off

Brassed off speelt zich af in 1992 in het mijnwerkersdorp Grimley in de streek Yorkshire in Engeland.
Als een van de weinigen heeft de lokale mijn de mijnsluiting van 1984 dankzij de solidaire en vastberaden acties van de mijnwerkers overleefd, maar acht jaar later zet de mijndirectie opnieuw de aanval in met de bekendmaking de mijn te willen sluiten . Dit keer pakt ze het slimmer aan, want zij biedt elke mijnwerker een forse afkoopsom als hij met de sluiting akkoord gaat. Verdeeldheid is het gevolg: een meerderheid van de mijnwerkers kiest voor het geld, een kleine minderheid blijft vechten voor het behoud van de mijn.

Het stuk gaat over deze minderheid, die steeds meer in de (financiële) verdrukking komt. De originele invalshoek om de sociale ellende, maar vooral ook de warme solidariteit te laten zien, bestaat in een uit mijnwerkers bestaande brassband, die door de sluiting van de mijn in zijn voortbestaan wordt bedreigd. De leden hebben belangrijker zaken aan hun hoofd dan de wekelijkse repetitie, met name de vraag hoe zij zonder werk in de mijn moeten overleven.

Bandleider Danny ziet de teloorgang van ‘zijn’ brassband met lede ogen aan, maar ziet het tij keren als een spontane jonge vrouw (Gloria) zich als lid aanmeldt. Niet alleen vindt zij in de band haar jeugdliefde Andy terug , ook speelt zij goed, zodat serieus gewerkt kan worden aan Danny’s grote wens: kampioen van Engeland worden. De kroon op zijn levenswerk: Dé Royal Alberthall in Londen veroveren…

Brassed Off is een lichtverteerbare en warme voorstelling over vriendschap, liefde en menselijkheid, met het hart op de juiste plaats en de glimlach in het verschiet.
Kortom, een kolfje naar de hand om De Orchidee en De Kempenzonen samen te laten stralen!

Speeldata

6 mei 2011, 7 mei 2011, 10 mei 2011, 13 mei 2011, 14 mei 2011, 15 mei 2011, 20 mei 2011 en 21 mei 2011. Zondag om 14u30, alle andere dagen telkens om 20u00.

Locatie

Deze voorstelling wordt gespeeld in Domein De Hoge Rielen.

Crew

Spel: Ed van Doninck, Joke Driesen, Staf Smets, Ria Ooms, Zjef Hermans, Vera Wellens, Ludwig Soentjens, Brandon Helsen, Diana Van Den Plas, Patrick Vandereycken, Kris Lenders, Tine De Laet, Ilse Govaerts & Annemie Henderickx.

Muzikale ondersteuning: Brassband De Kempenzonen

Regie: Eric Van Thillo

Dirigent: Raf van Looveren

Auteur: Mark Herman

Productie: Rit Eysermans, Carine Herremans, Jan Maes, Peter Van Gorp & Raf Pauwels

Licht en Geluid: Steve Van der Schoot & Jan Van Pelt

Artwork: Lien Van Ballaer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.